Dünya Halleri: 2
14-20 Haziran 2021 tarihleri arasında gözümün önünden geçenler arasından bir seçki.
Haftanın Tortusu: 2
2021 internet haritası yayınlandı.
Elektrikli otomotiv sektörünün yıldızı Tesla, uzun süredir beklenen yeni aracı Model S Plaid’i tanıttı. Bin 100 beygire denk gelen gücüyle 0-100 km/s aralığını sadece 2,1 saniyede tamamlayan model böylece “en hızlı seri üretim otomobil” unvanını kazandı. Tek şarjla 628 km yol alabilen aracın maksimum hızı 322 km/s ile sınırlandırılmış. ABD satış fiyatı 130 bin dolardan başlayacak.
Cep telefonları başta olmak üzere milyarlarca cihazda kullanılan lityum-iyon pillerin ana bileşeni “grafit-anod”un mucidi Rachid Yazami, pil alanında çığır açacak yeni buluşunu duyurdu. Özellikle elektrikli araçları hedefleyen bu yeni yapı 10 dakikada şarj olan, 2 kat uzun ömürlü ve tek şarjla en az 800 km yol alabilen modellere imkan tanıyacak.
Elon Musk, enerji tüketiminde iyileştirme yapılması durumunda Bitcoin ile Tesla satışına yeniden başlayabileceklerini belirtti.
Elon Musk’ın ultra-hızlı ulaşım sağlayacak The Boring Company imzalı tünelleri ilk kullanım iznini ABD’nin Las Vegas şehrinde aldı. Yerin 12 metre altında döşeli 2,7 km uzunluğundaki “Las Vegas Convention Center Loop” adlı deneme tüneli saatte 65 km hızla taşıma yapacak. Bir sonraki hedef 240 km/s süratle, 43 istasyon arasında saatte 51 bin yolcu taşımak.
New York merkezli Kelekona adlı girişim, dikey kalkıp inebilen 40 kişilik bir elektrikli drone-otobüs geliştirdi. Hedef, tren bileti maliyetinde şehir içinde havaalanına ihtiyaç duymayan bir hava taşımacılığı. Aynı sistemle ticari kullanımda tek seferde 24 konteyner taşınabiliyor.
Geçen hafta Jeff Bezos’un kendi şirketi Blue Origin ile uzaya seyahat edecek ilk yolcular arasında yer alacağına yer vermiştim. 20 Temmuz’da gerçekleşecek (11 dakikalık) bu uçuşta kendisine eşlik etmek isterseniz açık artırmaya katılmanızda fayda var. 159 ülkeden 7 binden fazla kişinin katıldığı bu yarışta bilet fiyatı şimdiden 28 milyon dolara ulaştı. Kontenjan 6 kişiyle sınırlı.
Facebook da akıllı saat liginde yerini almaya hazırlanıyor. Önümüzdeki yaz satışa sunulması hedeflenen saatin en farklı özelliği birisi “ayrılabilen” iki kameraya sahip olması.
Dünyanın en gelişmiş ülkelerinden oluşan G7 grubu Covid19 salgınıyla mücadele kapsamında fakir ülkelere 1 milyar doz aşı bağışlayacağını duyurdu. Ancak bu karar birçok çevrede hayalkırıklığı yaratı. Uzmanlar ihtiyacın çok daha fazla olduğunu ve bu ülkelerin buna ayıracak kaynağının bulunduğunu dile getiriyor.
İsviçre’de gerçekleştirilen halk oylamasında iklim değişikliği ile mücadele tedbirleri yüzde 61 oyla “reddedildi”. Tasarı, pestisit olarak bilinen zirai kimyasalların kullanımını engelleyerek yüzde 100 doğal tarımı hedefliyordu. 🤔
İngiltere merkezli RoboScientific firması Covid19’a sebep olan Coronavirus’ü (SARS-CoV-2) “koklayarak” yüzde 98 ile yüzde 100 tutarlılıkla tespit eden bir cihaz geliştirildi.
Biomilq adlı girişim laboratuvar ortamında anne sütü üretmeyi başardı. Doğal anne sütündeki protein, karbonhidrat, yağ asidi ve biyoaktif lipitleri içeren laboratuvar sütünün tek eksiği anneden gelen antibiyotikler. Temel hedef yetersiz süte sahip annelere çözüm sunabilmek.
İlk kitabını bastığı 1586 yılından bu yana aralıksız faaliyet gösteren Oxford Üniversitesi Yayınları, satışların azalmasını gerekçe göstererek matbaasını kapatma kararı aldı.
Kapanış Notları
Faydalanacağını düşündüğün diğer arkadaşlarını da bu bültenle tanıştırırsan ben de en az onlar kadar memnun olurum.
Haftaya yeniden görüşeceğiz.
O zamana kadar dünyayı değiştirecek 10 teknolojiye bakmanı tavsiye ederim. 🙋♂️