Dünya Halleri: 3
21-27 Haziran 2021 tarihleri arasında gözümün önünden geçenler arasından bir seçki.
Haftanın Tortusu: 3
Oldukça badireli geçen Steve Ballmer döneminin ardından 2014 yılında Microsoft’un CEO koltuğuna oturan Satya Nadella, bocalamaya başlayan firmayı kısa sürede dünyanın en başarılı markaları arasına yeniden sokmayı başardı. Nadella şimdi daha da zorlu bir göreve hazırlanıyor zira şirketin kurucusu Bill Gates, bu hafta başkanlık koltuğunu da kendisine devretti. Resmi açıklamada yer almasa da asıl gerekçenin Gates’in eşinden boşanmasıyla sonuçlanan “vakaları” olduğu düşünülüyor.
Microsoft’un merakla beklenen Windows 11 işletim sisteminin ilk görüntüleri internete sızdı. Tamamen yenilenen “Başlat” menüsü, yuvarlatılmış köşeler ve işlevsel ikonlar dikkat çeken ilk özellikler arasında.
iPhone ve Apple Watch ile kullanıcılarının birçok sağlık verisini toplayan Apple, yakında ücretli abonelikle çalışacak bir sağlık destek hizmeti sunmaya hazırlanıyor.
Son dönemin en hızlı parlayan, üyelik davetiyeleri el altından parayla satılan sesli yayın uygulaması Clubhouse pırıltısını hızla kaybetmiş olsa da birçok rakip üretmeyi başardı. Son örnek ses dünyasının öncüsü Spotify oldu. Greenroom adlı hizmetiyle artık Spotify da benzer bir hizmeti kullanıcılarına sunacak.
Louis Vuitton, e-ticaret platformlarında üst düzey tüketicilere daha özel çözümler sunabilmek için Google’ın yapay zeka birimiyle (detayları açıklanmayan) 5 yıllık bir anlaşma imzaladı.
NASA’nın yapay damar dokusu üretmek adına açtığı 500 bin dolar ödüllü yarışmada 2 katılımcı takım 3D yazıcılarla 30 gün canlı kalabilen bir doku basarak bu zorlu görevi tamamladı. Hedef “uzayda organ üretimini” mümkün kılmak.
Yaklaşık 6 yıl boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu’nda saklanan fare spermleri dünyaya geri getirilerek tüp bebek yöntemiyle yeni farelerin doğuşuna vesile oldu. Uzay radyasyonunun etkilerinin ölçüldüğü deneydeki başarının ardından yeni hedef “uzayda doğacak ilk canlı”.
Çin’in Tiangong adlı uzay istasyonuna 45, 54 ve 56 yaşlarında 3 astronot taşıyan uzay aracı Shenzhou-12 rotasını başarıyla tamamladı. Astronotlar 3 aylık görevleri boyunca 2 uzay yürüyüşü gerçekleştirecek ve geliştirilen bir dizi yeni teknolojiyi deneyecek.
5G iletişim ağı üstünden ilk “uzaktan” beyin ameliyatı gerçekleştirildi. Çin’de gerçekleştirilen operasyonda bir cerrah 3 bin kilometre uzaktaki Parkinson hastasına müdahale etti. 3 saat süren ameliyat başarıyla tamamlandı.
Polaris Solutions adlı şirketin İsrail Savunma Bakanlığı ile ortak geliştirdiği yeni bir kamuflaj tekniği askerlerin “görünmez” olmasını sağlıyor. Termal görsel aldatma yaratan "Kit 300" adlı ince materyal, çıplak gözle olduğu kadar termal kameralarla tespiti de hayli zorlaştırıyor.
Güney Kore sürekli gerilim yaşadığı Kuzey Kore ile arasındaki sınır güvenliğini Kasım ayında raylı sistemde çalışan yapay zeka destekli otonom robotlara devredecek.
ABD / Worcester Polytechnic Institute’te kırmızı kan hücrelerindeki bir enzimden ilham alarak yeni bir beton türü geliştirildi. Bu sayede betonun yüzeyinde oluşan çatlaklar aynen bedenimizdeki bir yaranın kendini onarması gibi kendiliğinden kapanıyor.
Huawei, kendi kendine dengede durabilen ve sürücüsüz dahi yol alabilen bir elektrikli bisiklet geliştirdi. Sistem jiroskop, LIDAR ve yapay zeka destekli bir Huawei çipini temel alıyor.
Norveç, İsviçre ve Romanya işbirliğiyle üretilen dünyanın ilk elektrikli ve kaptansız yük gemisi “Yara Birkeland” suya indirildi. 120 TEU kapasiteli gemi hem karbon salımı hem de yakıt tasarrufu adına bir devrim olarak kabul ediliyor.
Latin Amerika ülkesi Brezilya’da Covid19 salgınına bağlı ölenlerin sayısı 500 bini aştı.
Kapanış Notları
Faydalanacağını düşündüğün diğer arkadaşlarını da bu bültenle tanıştırırsan, ben de en az onlar kadar memnun olurum.
Haftaya yeniden görüşeceğiz. 🙋♂️