Dünya Halleri: 30
27 - 31 Aralık 2021 tarihleri arasında gözümün önünden geçenler arasından bir seçki.
Haftanın Tortusu: 30
İtalyan Tasarımcı Giorgetto Giugiaro imzasını taşıyan otomobil DeLorean, piyasaya (eşine az rastlanır derecede olaylı bir şekilde) 1981 yılında sürülmüş ancak kefeni yırtamayarak yine içine kokain kaçakçılığının dahi karıştığı bir olaylar dizisiyle iflas etmişti. Şöhretini Geleceğe Dönüş filmiyle yakalayan araca yönelik konsept geliştirenler arasına Hindistanlı tasarım şirketi Onkar H de katıldı. E! kodlu elektrikli DeLorean'ın en dikkat çekici yanı, olmayan kapıları.
Çinli teknoloji şirketi Huawei, ABD'li elektrikli araç markası Tesla ile rekabet etmek üzere kendi işletim sistemi HarmonyOS üstünde çalışan, Tesla Model Y muadili bir aracın tanıtımını yaptı.
Fransa'nın başkenti Paris, 2026 yılına dek yüzde 100 bisiklet uyumlu hale gelmeyi hedefliyor. Bu kapsamda şehre 180 km'lik çift yönlü bisiklet yolu yapılacak. Bisiklet yolları toplu taşıma altyapısıyla bütüncül bir yapıda çalışacak.
Avrupa Birliği, Microsoft'un yapay zeka destekli ses teknolojileri şirketi Nuance'ı 19,7 milyar dolara satın almasına onay verdi.
Dünyayı Saran Ağ
Son yılların en büyük internet fenomenlerinden birine dönüşen TikTok, 2021 yılında Google'dan daha fazla trafik alarak yeni bir rekora daha sahne oldu.
Son ayların en hararetli başlıklarından Metaverse gündemine Çin de el attı. Ülkenin en büyük internet şirketlerinden Baidu, Xi Rang adını verdiği platformuyla hizmet verecek. Dünyanın en büyük internet nüfusuna sahip Çin'in doğal olarak bu alanda da en kalabalık evrene sahip olması bekleniyor.
2008 yılında kurulan mahremiyet odaklı arama motoru DuckDuckGo, her geçen gün artan popülaritesini bir web tarayıcısıyla sağlamlaştırmayı hedefliyor. Tahmin edileceği gibi kendi markasını taşıyan tarayıcı da güvenlik ve mahremiyet alanına odaklanacak.
Amazon, sayısı 1 milyonu aşan çalışanıyla ABD'nin en büyük ikinci işvereni haline geldi.
Kripto Gündemi
Merkezi kripto borsalarından elde edilen verilere göre 2021 yılında kripto varlıklarla toplam 14 trilyon dolarlık işlem gerçekleşti. Bu tutar bir önceki yıla kıyasla yüzde 689'luk artışa karşılık geliyor.
Yakın zamana kadar "vergi cenneti" olarak anılan yapısıyla off-shore şirketlerin tercihi olan Cebelitarık, kripto para girişimlerinin merkezi olma yolunda ilerliyor. Büyük ekonomilerin ağır yaptırımları sonucu gerçekleşen bu dönüşümün altında ülkenin kara para merkezi olma yönündeki küresel imajını değiştirme çabası da yatıyor.
Keşif, İcat ve İnovasyonlar
Güney Koreli LG, ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenecek teknoloji fuarı CES 2022 kapsamında konsept olarak geliştirdiği şeffaf OLED ekranları tanıtacak. Özellikle mağaza vitrinlerinde karşılık bulması beklenen ekranlar daha keskin görüntü isteyecekler için projeksiyon perdesi mantığıyla yüzeyi kaplayacak mat bir ara katmana da sahip olacak.
Çinli teknoloji markası Oppo, artırılmış gerçeklik (AR) için tek gözde kullanılacak yepyeni bir gözlük formu geliştirdi. Monokl benzeri bir mantığa sahip Air Glass adlı ürün wifi ve bluetooth erişimine sahip.
Çin'in Shidao Körfezi'nde dünyanın ilk küçük ve modüler nükleer reaktörünü kurdu. 200 megawatt gücündeki tesis, önümüzdeki sene ikinci modülün tamamlanmasıyla tam kapasitesine ulaşması bekleniyor. Çin önümüzdeki dönemde gerçekleştireceği nükleer enerji yatırımlar için 440 milyar dolar bütçe ayırmış durumda.
Karbon salmadan enerji üretme konusundaki bir diğer büyük adım Google ve Bill Gates'in desteğiyle inşasına başlanan fizyon enerji santraliyle atıldı. 35 girişimin rekabet ettiği bu alandaki kilit noktalardan biri çok yüksek sıcaklığa çıkabilmek. Bu alandaki en büyük başarı, 101 saniye boyunca 120 Celcius dereceye çıkmayı başaran Çin'e ait.
Japonya'dan Profesör Homei Miyashita, "Taste the TV" adıyla tadım yapabileceğiniz bir ekran geliştirdi. Bunun için çeşitli lezzetleri dijitalleştirilen yiyeceklerin tatları ekran yüzeyinde kimyasal bileşenler ile yeniden oluşturuluyor. Dolayısıyla siz de yalayarak ekranda gördüğünüzü tadabiliyorsunuz. Tam olarak nasıl bir ihtiyaçtan doğduğunu gerçekten merak ediyorum.
ABD / Stanford Üniversitesi, lityum tabanlı pillerde atıl kalan topaklar üzerine geliştirdiği çözümle pil ömründe dramatik bir artış sağladı. Yeni yapıya sahip piller aynı zamanda 10 kat fazla enerji depolayabiliyor.
ABD / Rice Üniversitesi tarafından yayımlanan bir araştırma raporuna göre Antarktika buzulları en az 800 bin yıldır atmosferdeki oksijeni "yutuyor".
Göklerden Gelen Haberler
NASA'nın şu ana kadar geliştirdiklerinin en güçlüsü olan James Webb Uzay Teleskobu, Fransız Guyanası'Indan fırlatıldı. Bu teleskop, kainatın oluşumuna sebep olan "Büyük Patlama" döneminde oluşan ve insan gözüyle görülemeyen galaksileriden yansıyan kızılötesi dalgaboylarını tespit edebilecek.
EK BİLGİ: NASA'nın geliştirmek için 20 yıldır çalıştığı bu teleskoba adını veren James Webb, 1961-1968 yılları arasında NASA'yı yöneten kişinin ismi.
Kurucusu Jeff Bezos ile birlikte 2022 yılındaki Blue Origin uzay seferi bileti için düzenlenen açık artırmayı verdiği gizli teklifle 28 milyon dolar karşılığında 6 bilet satın alan kişinin kimliği ortaya çıktı. Bezos ile Dünya'yı terk edecek isim teknoloji ve kripto camiasındaki yatırımlarıyla tanınan Justin Sun adlı girişimci olacak. Sun'ın sahip olduğu diğer 5 bilet, web sitesine başvuranlar arasından seçilecek 5 şanslı ile paylaşacak.
Sağlık Olsun
Britanya Psikoloji Cemiyeti'nin araştırma raporuna göre bir çevrimçi dersi yüksek hızda iki kere izlemek, normal hızda bir kere izlemekten daha öğretici oluyor.
ABD / Massachusetts General Hospital kapsamında 50 yaş üstündeki 18 bin 353 katılımcıyla yürütülen araştırmada omega-3 takviyelerinin depresyona karşı herhangi bir koruyucu etkisi olmadığı ortaya çıktı.
Britanya / Birmingham Üniversitesi araştırmacıları, ağız ve diş sağlığı ile kronik hastalıklar arasında bağlantı tespit etti. Ağız sağlığı, genel yaşam kalitesini belirlemenin yanısıra akıl hastalıklarına kadar etkili olabiliyor.
Kapanış Notları
Oksijen gazetesindeki sayfamda bu hafta zikrinde (ekseriyetle) sanat, fikrindeyse para olan NFT akımına değindim. Yazacak çok şey vardı ancak basılı yayınların kısıtlı yeri malumunuz.
Kendi adıma 2021'in (bu bültenden sonra) en güzel ayrıntısı, hedefler listemin yaklaşık 9 yıldır ilk sırasında yer alan yazıhanemi bulmuş, tutmuş ve taşınmış olmam. Böylece önümüzdeki dönemde içerik üretimi adına biraz daha verimli olacağımı düşünüyorum.
Son hatırlatmalar
Haftanın Tortusu'nu her Pazar saat 10:00'da bir e-posta bildirimi eşliğinde almak isterseniz bu sayfadaki forma e-posta adresinizi yazmanız yeterli.
Destek olmak isteyenler için bir Patreon sayfamız, arşiv taraması yapacaklar içinse basit fakat işe yarar bir arama motorumuz olduğunu da hatırlatmış olayım.
Bu bültenden faydalanacağını düşündüğünüz arkadaşlarınız varsa lütfen https://bulten.mserdark.com/ adresini onlarla da paylaşın.
Hepinize sağlıklı ve huzurlu bir yeni yıl diliyorum.
Haftaya Pazar günü saat tam 10:00'da yeniden görüşebilmek ümidiyle. 🙋♂️