Dünya Halleri: 4
28 Haziran - 04 Temmuz 2021 tarihleri arasında gözümün önünden geçenler arasından bir seçki.
Haftanın Tortusu: 4
Mahremiyet odaklı yapısıyla dikkat çeken web tarayıcısı Brave, aynı hassasiyetle çalışan arama motorunu tanıttı. Her tarayıcıdan erişilebilen yeni hizmet, kullanıcılarını takip etmiyor, aramalarını kaydetmiyor.
2007 yılında piyasaya sürdüğü Kindle adlı e-kitap okuyucusuyla dev bir pazar yaratan Amazon, aynen bir kitap gibi açılabilen (katlanabilir) ekranlı yeni bir Kindle okuyucu üstünde çalıştığını duyurdu.
Sabit disk çözümleri sunan Western Digital, “WD My Book Live” adlı depolama hizmetindeki bir güvenlik açığı yüzünden kullanıcılarının bütün dosyalarını silmeye başladı. Şirket sitesinden yapılan bir duyuruyla cihazların internetten kesilmesi tavsiye edildi.
Siber güvenlik şirketi Avast’ın son raporuna göre internetten indirilen korsan oyun kopyalarında kripto para üreten uygulamalar gizleniyor. Bu sayede bu oyunları oynayanlar farkında olmadan arka planda kendi bilgisayarıyla korsanlar için kripto para üretmiş oluyor.
Avrupa Birliği’nin yapay zeka etiğini düzenlemek üzere hazırladığı taslak tüzük İstanbul Barosu tarafından Türkçeleştirilerek paylaşıldı (PDF).
Microsoft, Apple’dan sonra 2 trilyon dolar değere ulaşan ikinci bilişim şirketi oldu. Bu sıçramadaki en büyük faktörlerden biri, şirketin son dönemdeki (Azure kodlu) bulut bilişim hizmetleri.
NATO, yapay zeka, veri, otonomi, kuantum bilişim, biyomühendislik, hipersonik teknolojiler ve uzay alanındaki girişimleri desteklemek üzere 1 milyar euro bütçeli bir yatırım fonu kurdu.
Tesla araçlarındaki yapay zeka çipinin dünyanın en gelişmiş savaş uçağı F-35’lerden 180 kat daha güçlü olduğu ortaya çıktı. Karşılaştırma adına: Satranç Şampiyonu Gary Kasparov’u yenen yapay zeka Deep Blue saniyede 200 milyon işlem yapabiliyordu. Tesla’nın bozuk para büyüklüğündeki çipiyse saniyede 72 trilyon işlem yapabiliyor.
Volvo önümüzdeki sene elektrikli ve otonom sürüş destekli XC90’ı piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Araç NVIDIA ve Luminar’ın teknolojilerini kullanacak.
Alman otomotiv devi BMW, otonom kamyon teknolojisinde uzmanlaşan Kodiak Robotics’e tutarı açıklanmayan bir yatırımla ortak oldu.
Güney Koreli otomotiv şirketi Hyundai, birbirinden ilginç robotlarıyla sosyal medyada sıkça gündeme gelen Boston Dynamics şirketinin yüzde 80’ini satın aldı.
Japonya merkezli küresel yatırım fonu SoftBank, Pepper adlı robotunu artık üretmeyeceğini açıkladı. Söz konusu robottan şu ana kadar 27 bin adet satılmıştı.
Space Perspective adlı girişim, 125 bin dolarlık biletle stratosfer seviyesinde (yerden 30 km yüksekte) 6 saatlik “balonla” seyahat fırsatı sunuyor.
Microsoft Windows 11 işletim sistemi satışa sunuldu. En dikkat çekici özelliklerinin başında Apple’ın Mac OS X sistemine iyice benzeyen arayüzü ve Google’ın Android uygulamalarını çalıştırmaya destek vermesi geliyor.
“Çok çalışmaktan ölme” adlı yaygın bir duruma ve bu duruma özel “Karoshi” adlı bir terime sahip Japonya’da hükümet, iş-yaşam dengesini kurabilme adına haftalık çalışmayı 4 gün ile sınırlamak üzere çalışıyor.
İspanya'da tutuklu bulunan ve ABD'ye iade edilmesine karar verilen bilişim dünyasının "renkli" siması John McAfee hapishanede intihar etti.
Kapanış Notları
Faydalanacağını düşündüğün diğer arkadaşlarını da bu bültenle tanıştırırsan, ben de en az onlar kadar memnun olurum.
Meğerse 20 bin yıl önce de bir coronavirus salgını yaşanmış. 20 bin yıl sonrasını bilmiyorum ama biz haftaya yeniden görüşeceğiz. 🙋♂️