Dünya Halleri: 5
05 - 11 Temmuz 2021 tarihleri arasında gözümün önünden geçenler arasından bir seçki.
Haftanın Tortusu: 5
23 Mart’ta kum fırtınası sebebiyle Süveyş Kanalı’nda karaya oturan ve 6 gün boyunca deniz taşımacılığını dünya çapında kesintiye uğratan Ever Given adlı gemiye sebep olduklarından ötürü 1 milyar dolara yakın para cezası kesilmişti. Ödeme yapılmadığı için o günden bu yana rehin tutulan gemi, bu hafta tarafların anlaşmaya varması sonucu kanaldan çıkarak denizlere geri döndü. Anlaşmanın koşulları açıklanmadı.
Dünyanın en büyük e-ticaret platformu Amazon’un kurucusu (ve dünyanın en zengin insanı) Jeff Bezos, 27 yıl sonra CEO’luk görevini 1997’den beri şirkette çalışan Andy Jassy’ye devretti.
Uzaya gidecek ilk sivil olma yarışına Virgin şirketinin kurucusu Richard Branson da katıldı. Branson’ın hedefi Jeff Bezos’tan (dolayısıyla Bezos’un şirketi Blue Origin’den) daha önce uzaya çıkmak. Bir aksilik olmazsa Branson 11 Temmuz’da, Bezos ise 20 Temmuz’da uzay seferine çıkacak.
Uzay şirketi Blue Origin’in ilk seferi, kurucusu Jeff Bezos ile birlikte ilginç bir yolcuyu daha ağırlayacak. 1970 yılında Ay’a gidecek Apollo 13’te yer almak için bütün sınavları yüksek puanla geçen ancak “kadın olduğu için” ekibe alınmayan Wally Funk, 69 yıl sonra (82 yaşında) yarım kalan bu hayalini Blue Origin ile gerçekleştirecek.
Elon Musk, halen 12 ülkede uydular aracılığıyla yüksek hızlı internet erişimi sunan Starlink adlı girişiminin Ağustos ayında bütün dünyada hizmet vermeye başlayacağını açıkladı.
Çin, dünyanın en güçlü kuantum bilgisayarını geliştirdiğini duyurdu. Bir önceki rekor Google’a aitti.
LinkedIN kullanıcılarının yüzde 92’sine karşılık gelen yaklaşık 700 milyon üyenin adı, telefon numarası, adresi gibi hassas bilgileri içeren verileri çalınarak satışa sunuldu.
Bütün popüler sosyal ağlarda engellenen ABD eski Başkanı Donald Trump’ın destekçileri GETTR adlı Twitter benzeri bir hizmeti hayata geçirdi. Ancak açılır açılmaz hacker’lar tarafından kırıldı ve 500 binden fazla üyenin hesapları ele geçirilerek uygunsuz mesajlar atıldı.
Rusya merkezli hacker grubu REvil, Kaseya adlı bir kurumsal uygulamanın güvenlik açığı üstünden yüzlerce kullanıcı şirkete sızarak virüs yükledi. Grup, dosyaların şifresini vermek için 70 milyon dolar fidye talep ediyor.
Windows 11 ile ünlü “mavi ekran” hatası da tarih oldu. Yeni sürümde hata ekranı “siyah”.
Eski Google çalışanları tarafından “Neeva” adlı yeni bir arama motoru geliştirildi. Reklam içermeyen hizmetin ilk 4 ayı ücretsiz. Sonrasında aylık 4,95 dolar bedel ödemek gerekiyor.
Instagram da ücretli üyelik seçeneği üstünde çalışıyor. Ücretli profiller takipçilerine özel içerik üretebilecek ve ayrıca ücretlendirilebilecek.
Pandemi sürecinin parlayan yıldızı Zoom, video konferanslarda farklı dilde konuşan katılımcıları izleyen kişinin diline gerçek zamanlı tercüme edecek Almanya merkezli Kites adlı girişimi satın aldı.
Porsche ile stratejik işbirliğine giden Hırvatistan merkezli elektrikli süper otomobil üreticisi Rimac, Volkswagen Grubu’ndan Bugatti’yi satın aldı. Yeni yapıda Bugatti’nin yüzde 55’i Rimac’ın, yüzde 45’i Porsche’nin oldu.
Katlanan kanatlı uçan otomobil AirCar, ilk “uçuşunu” tamamladı. 1,5 saatlik seyahat, Slovakya’nın Nitra ve Bratislava “havaalanları” arasında, 190 km/s hızla gerçekleşti.
Çin merkezli IM Motors tarafından geliştirilen Airo, pek çok yeni nesil araç gibi elektrikli ve otonom sürüş destekli. Benzerlerinden ayrıldığı nokta ise isminde gizli: Airo dışarıdan aldığı havayı her türlü zararlı biyolojik unsurdan temizleyerek kabinde sürekli temiz ve sağlıklı bir ortam sunuyor.
Bitolab tarafından geliştirilen Air-Ring adlı şeffaf maske elektronik HEPA filtresiyle temizlediği havayı morötesi ışınlarla dezenfekte etme özelliğine sahip.
Covid19’a karşı sürü bağışıklığı için dünya nüfusunun yüzde 70’inin aşılanması gerekiyor. Bunun için de 11 milyar doz aşıya ihtiyaç var. Ancak IMF tarafından yayımlanan bir araştırma raporunun sonuçlarına göre fakir ülkelerin ancak yüzde 1’i aşıya ulaşabildi. Orta gelir grubundaki ülkeler için en iyimser tarih 2022’nin sonu olarak görünüyor.
Almanya merkezli Vibrosonic adlı girişim, işitme engelliler için doğrudan kulak zarının üstüne yerleşen bir hoparlör geliştirdi. “Kulak için lens” adını verdikleri cihaz sayesinde çok daha net ve hassas bir kullanım mümkün olacak.
İngiltere’deki Loughborough Üniversitesi’nden bir öğrenci, insan bedenindeki kesik ve deliklerde cerrahi müdahale öncesinde yara içinde basınçlı balonla baskı yaparak kanamayı durduran REACT adlı bir çözüm geliştirdi.
Yönetmen Quentin Tarantino, “Once Upon a Time in Hollywood: A Novel” adlı ilk romanını satışa sundu. Eser tahmin edileceği gibi yönetmenin aynı isimli filmindeki karakterlerin iç dünyasını konu alıyor.
Kapanış Notları
Faydalanacağını düşündüğün diğer arkadaşlarını da bu bültenle tanıştırırsan, ben de en az onlar kadar memnun olurum.
Haftaya yeniden görüşeceğiz. 🙋♂️