15 Comments
Nov 12, 2023Liked by M. Serdar Kuzuloglu

Emeğiniz için teşekkürler amirim:)

Expand full comment
Nov 14, 2023Liked by M. Serdar Kuzuloglu

Serdar Bey merhaba,

Yazınızı keyifle okudum ve birçok arkadaşıma da yönlendirdim. Öğrenmekten keyif aldığım hususları sayenizde bir paket olarak karşımda buldum ki bunun anlamı benim için ciddi zaman tasarrufu demek. Vaktiniz için teşekkür ederim.

Güzel bir hafta dilerim.

Expand full comment
Nov 12, 2023Liked by M. Serdar Kuzuloglu

Okudum gördüm çok teşekkür ederim 🙏Serdar Abi Allah razı olsun.

WhatsApptan çevremin dikkatini cezbedecek, meraklandıracak bazı paragrafların ekran görüntüsünü paylaşıyorum bunu facebook'ta pek yapmıyorum tabi yazının tamamını değil tabi 🙂 Umarım kural ihlali yapmıyorumdur.

İlaç firmaları Türkün aklını okuyan yazılım da geliştirmeleri lazım 🙂

Elektrik üretim mekanizması çok hoşuma gitti ücra köyler için umut ve iyi alternatif olur inşallah

Herkese güzel haftalar dilerim.

Expand full comment

Serdar Bey;

Çok güzel bir iş çıkarmışsınız.Saol’un.

Expand full comment
Nov 29, 2023·edited Nov 29, 2023

''Almanya / Fraunhofer Araştırma Enstitüsü, sahte ilaçları tespit edebilen “SmartID” adlı bir yöntem geliştirdi.'' demişsiniz de, bu yöntem yıllardır Türkiye'de zaten kullanılıyor. Adı da İTS. Mobil uygulaması da var. Karekod okutarak ilacın sahte olup olmadığına ilişkin kontrolü gerçekleştirebiliyorsunuz. Hatta fazlası da var. Prospektüse bile erişebiliyorsunuz :)

https://www.its.gov.tr/

Expand full comment
author

Doğru fakat buradaki teknolojide karekoda ek olarak sahteciliği önlemek adına bir de görünmez katman var. Yoksa ilaç kutusuna karekod koyup SGK sistemiyle eşleştirmek elbette ki meseleden değil.

Expand full comment

Bir robotun insan "öldürmesi" mümkün değil. Neredeyse bu konuyla ilgili çıkmış tüm haberlere baktım ve şu sonuca vardım: Olay, protokolü yanlış yazılmış ve/veya protokolün doğru takip edilmediği bir süreçte meydana gelen basit bir iş kazası gibi duruyor. İster yapay zeka olsun, ister basit matematiksel bir algoritma ile idare edilen robot olsun bilinci olmayan bir nesnenin insan ölümüne neden olması felsefi olarak imkansız. Sonuçta insanlar tarafından programlanan her aletin neden olduğu ölümün arkasında gene bir insan olması gerektiğine inanıyorum. Dolayısıyla bu haberlerin veriliş tarzı bana sanki işverenleri aklamak için suçu robotların üzerine yıkmakmış gibi geliyor. 😊 (sarkazm içerir)

Expand full comment
author

Haklısınız. Dolayısıyla metindeki "öldürdü" ifadesini "ölümüne sebep oldu" şeklinde düzeltiyorum. Uyarı için teşekkürler.

Öte yandan yine felsefi eksende öldürma amacıyla programlanmış ve algoritmaya teslim edilmiş cihaz ile (örneğin) bir askerin elindeki tüfeğin sebep olduğu vakalara yönelik sorumluluktan yana payını aynı şekilde almaması gerektiğini düşünüyorum. Bir başka deyişle, askerin elindeki tüfeğe kıyasla, öldürmeye programlı bir askeri robotun "varlıksal" sorumluluğu var.

Diğer türlü düşünürsek aslında cephedeki askerin dahi sorumluluğu yok. Üstünün emirlerine riayet ediyor. Aksi taktirde suç işlemiş; hatta vatanına ihanet etmiş olacak. (O "üst" de bir başka üste dayanarak bunu yapıyor. İrade sahibine ulaşmak zor.)

Tekrar teşekkürler, selamlar.

Expand full comment

İlginize teşekkürler. Bültenin konusuyla alakalı olmadığı için 3. paragrafınızla ilgili tartışma açmak pekte doğru olmaz. Ama bir vicdani retçi olarak bu konularda biraz önyargılı olabiliyorum. Ancak ne demek istediğinizi de gayet iyi anlıyorum. Saygılar

Expand full comment

robotun karıştığı cinayet konusunda farklı yorumlar yapılabilir ama "iş kazası" denemez. işçinin ayağı kayıp kıyma makinesine düştüğünde de iş kazası denilip geçilebilir ama ortada bir iş güvenliği zafiyeti olduğu açıktır.

bu olayda da robotu kodlayan, o koda onay veren, satın alan, kullanımına onay veren ... pek çok sorumlu varken "iş kazası" lafı asap bozucu geliyor bana.

işçi ölmek için uğraşmış olabilir, robotun bi tarafına kompresörle hava tutmaya kalkmış olabilir, kask takmamayı erkeklik sanmış olabilir ama bu tip durumlarda da temel suçlu onu orada çalıştırandır, yanlış seçim yapmıştır.

fiziksel varlığı olmayan bir yazılım bile öldürebilir.

Expand full comment

Sizin örneğinizden yola çıkarak "...işçinin ayağı kayıp kıyma makinesine düşerse..." işçinin oraya düşmemesi için ya gerekli tedbirler alınmamıştır ya da çalışma yerinin tasarımında öngörülemeyen şeyler vardır. Aynı şekilde haberde geçen robotun insanı paket sanması da muhtemelen yazılımı, sensörleri v.s ile ilgilidir.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 3.maddesine göre iş kazası; “işyerinde veya işin yürütümü nedeniyle meydana gelen, ölüme sebebiyet veren veya vücut bütünlüğünü ruhen ya da bedenen engelli hâle getiren olay” diye tanımlanmış. Ve bu başlık altında meydan gelen olay da iş kazasıdır.

Dediğiniz gibi işçi ölmek için uğraşmış ise de bu ancak psikolojinin konusu olabilir. 😊 Açıkcası konu ile alakasını anlayamadım.

Expand full comment

Merhaba Serdar Bey dünya halleri adllı haber bülteninizi severek okuyorum lakin fare hakimiyetim azaldığı için ALS SAYESİNDE haberlerinPODCAST halini getirilmesini rica ediyorum Sevgi ile kalın hoşça kalın saygılar ve iyi çalışmaları

Expand full comment

Çok teşekkürler, yine trendin nereye gittiğini ve neye odaklanmak gerektiğini hatırlatan, günlük hayatın telaşlarından arından kurgu olmayan bir roman kesiti gibi aktı gitti.

1) Yüksek ama çok yüksek miktarda veriyi işleyebilmek, muhafaza edebilmek.

2) Bu iş için gereken enerjiyi, çok daha ucuza %1'ine belki ve sürdürülebilir şekilde üretmek.

3) İşlenen veriden en çok parayı kazanacak ürünü yaratmak/tasarlamak.

Expand full comment

(Humane) Ekransız mobil cihaz, kalbe yakın olduğu için bir ton tartışma çıkacağı kesin. 😂

Expand full comment

Günaydınn komutanım🫡

Expand full comment