17 Comments

MUAZZAM OLMUŞ SERDAR BEY TEŞŞ ŞEK KÜR LER <3

Expand full comment

Cok degerli Serdar bey;

ODEV'e dair:

Eğitim sistemi genellikle standart bir müfredat ve sınavlar üzerine kuruludur. Ancak, her öğrenci farklı öğrenme tarzlarına, hızlarına ve ilgi alanlarına sahiptir. Bu nedenle, bir öğrencinin parlak bir talebe olup olmadığını belirlemek için sadece geleneksel ölçütlere bakmak eksik bir değerlendirmeye neden olabilir.

Eğer bir birey, kendi ilgi alanlarına odaklanarak kendi başına öğrenme yolunu seçerse ve bu süreçte kendisini geliştirip başarılı olursa, o zaman geleneksel eğitim sisteminin bu birey için uygun olmaması, onun hayatına olumlu katkılar sağlamış olabilir. Bu durumda, hata eğitim sisteminde değil, bireyin farklı bir öğrenme yaklaşımını benimsemesini ve kendi yolunu bulmasını cesaretlendirmeyen sistemde olabilir.

Eğitimde bireyselleştirilmiş ve esnek yöntemlere odaklanan modern eğitim modelleri, öğrencilerin farklı ihtiyaçlarına daha iyi cevap verebilir. Her öğrencinin kendi öğrenme tarzına uygun bir şekilde desteklenmesi, daha başarılı ve mutlu bireylerin yetişmesine katkı sağlayabilir.

Expand full comment

Harika yazı efendim! 👍👏👏👋❤ Teşekkür ederim.

Expand full comment

Paylaşımınız için çok teşekkürler.

Özellikle Technology in a Turbulent World ve Unconfuse Me With Bill Gates yayınlarına sizin aracılığınızla denk geldim, çok mutlu oldum.

Sağlıklı günler diliyorum.

Expand full comment

Notion konusundaki gelişme bana not tutma uygulamaları üzerine olan yazınızdaki "Bir uygulama birden fazla iş yapmaya çalışıyorsa sizi bir gün yarı yolda bırakabilir." görüşünüzü hatırlattı. Bülten için teşekkürler, ilgi ile takip ediyoruz.

Expand full comment

Notion tam da bu sebeple kendisini "not tutma" uygulaması olarak tanıtmıyor ("Notion is the connected workspace where better, faster work happens."). Zira not tutma amacıyla kullanan çok az kişi var ve rekabet / seçenek epey fazla.

Expand full comment

Karl Marx'in “Kapitalizm gölgesini satamadığı ağacı keser” dediğine emin misiniz? Ben öyle bir deyim duymadım.

Expand full comment

Doğru söylüyorsunuz. Kavram olarak katılıyor olsam da Marx'ın öyle bir sözü yokmuş. Yazıda gerekli düzeltmeyi yaptım. Çok teşekkürler. (https://teyit.org/analiz/kapitalizm-golgesini-satamadigi-agaci-keser-sozunun-karl-marxa-ait-oldugu-iddiasi)

Expand full comment

Mevzu hadis 🙂 Ama yazarın fikirlerine yakışır şekilde güzel uydurulmuş 🙂

Expand full comment

İki konu var yorum yapmak istediğim;

1. Okuma koçu çok beğendim hemen dahil oldum. Teşekkürler Serdar Kuzuloğlu.

2. Buzullar meselesi, hani kutuplarda içinde henüz gün yüzü görmemiş virüs ve bakteri barındıran buzlar değil miydi ortalığı karıştıran. Adamlar doğal yolla ulaşmasını da geçmiş direk içecek yoluyla bize ulaştıracaklar. Bence yepyeni şuursuz ve de aç gözlü bir insanoğlu tüketimi daha...

Expand full comment

Her hafta lityum-iyon pillerin yerini alabilecek bir çözüm görüyoruz ama içlerinden bir tanesinin bile hayatımıza etki edecek derecede yaygınlaşamaması garibime gidiyor.

Expand full comment

Bir buluşun endüstriyel standartlar içinde yer alabilmesi uzun yıllar alabiliyor. Tedarikten yasal düzenlemelere kadar birçok aşamayı geçmesi ve sektörden kabul görmesi gerekiyor. Aynen ilaçlarda olduğu gibi.

Expand full comment

Bana en ilginç gelen haber endüstriyel robot kullanımında liderlik Güney Kore’de olması oldu. İşsizlik oranına baktım %2.5. Nüfusu az da değil. Demek iyi plan program uygulanırsa robotlar işimizden etmiyor. Tabi bunda en etkili nedenin en doğru en yetkin ekiplerle dütüst tavizsiz,sürdürülebilir ve öngörülebilir uzun vadeli çalışmalardan sonra çok çeşitli etnik gruplarla uğraşma (ISS'dejki Amerikan ve Rus modüllerini kenetleyen en pahalı adaptör gibi) derdin olmamasını görüyorum. Çiçeği burnunda bir cumhuriyetin; 7 farklı iklimli coğrafyada karakter ve potansiyeline göre 72 milleti tek sistemle değişim gelişim ve dönüşüme entegrasyonunu sağlamak kolay aşılacak engel değil. Herkes ayrı telden çalıyor bizim memlekette mesela.

Eline gönlüne sağlık. Kolay gelsin size, ekibimize ve talip ve takipçilerinize kucak dolusu selam ve sevgiler ❤👋🇹🇷

Expand full comment

Çok teşekkürler

Expand full comment

Amirim,

-Upnote' tan Notion'a geçiş yaptığınız için mi bültende yer verdiniz?

-Youtube' u neden Bravebrowser üzerinden kullanmayı denemiyorsunuz? Playlist olusturup çevrimdışı video oynatabiliyorsunuz, reklamın r si yok;)

-AGI hemen hemen tüm sektörleri bitirip sistemi degistirecekken metaverse dışında başka bir alternatifimiz kalmayacakken neden insanlar bu kavramsan uzaklaşıyor (evet, bir metaverse projesinde %99 tersteyim)

Expand full comment

Cevaplarım şöyle:

- Notlarımı Upnote ile tutuyorum. Notion kullanmıyorum.

- YouTube'de senelerdir Premium kullanıcısıyım. Reklam görmüyorum. Yanında da YouTube Music bedavaya geliyor. Ücretini en çok hak eden hizmet bence.

- AGI ile Metaverse temelde iki farklı alan. Ancak AGI aşamasına geçildiğinde etkilenmeyecek herhangi bir sektör, meslek, kişi kalacağını sanmıyorum. Metaverse, vaat ettiklerini sunmak için kullanıcı tarafında çok yatırım ve masraf gerektiriyor. Bunca ücretsiz ve erişime açık eğlence ve öğrenim kaynağı varken kimsenin ilgisini çekecek bir teklif değil. Geliştiricisi ve yatırımcısı dışında kimseye anlamlı bir vaadi yok. Bir dönemki NFT fırtınası gibi.

Expand full comment

Bir yanda kuantum fiziğinde karşımıza çıkan ve muhatap olduğumuz gerçekliği sorgulatan fenomenler, bir yanda tüm meslekleri anlamsız kılma potansiyeline sahip olmasının yanı sıra içinde yaşadığımız evrenin nihai amacı mutlak zekaya ulaşmak mıdır sorusunu bize sorduran AGI, öbür yanda da simülasyon teorisi. İnsanoğlu için yeni bir simüle edilmiş evrende bilincini oyalamaktan başka bir gelecek tasavvur edemiyorum. Hantal VR teknolojiler bunu yapacak potansiyele sahip olmasa da şımarık patron Elon bu dis/ütopik geleceğe Neuralink ile aracı olacaktır düşüncesindeyim.

Saygılarımla

Expand full comment