7 Comments

Sormadan legalizm nedir diye bakayım dedim ilginç bir şekilde temelleri yine Çin'e çıktı. Teknokrasi ile legalizm arasında farkı veya bağlantıyı merak ettim.

Şuan ki şahsi inancım toplumda huzur ve asayişi , değişim ve gelişimi en güvenli sağlanmasının yolu; kim ne yapıyorsa ne yapacaksa neyle iştigal olacak veya olmayacaksa yasal çerçevede kimseye zarar vermeden , göz önünde yapması için gerekli ortamların sağlanması gerekiyor. Bunu ideolojik parçalı toplumda başarmak için eyalet sistemine benzer mahalle sistemi oluşturulmalı. Kim hangi inanç ve görüş çerçevesinde yaşamak istiyorsa kendi mahallesinde legal ve özgürce yaşamalı. İşte bunu en az kusur en çok fayda ile sağlayacak olan elbette şimdi sizden öğrenmiş olduğum teknokrasi. Yoksa memlekette tantanasız, curcunasız günümüz olmaz. Belki de Anadolu Coğrafyası böyle olmamızı istiyor ve seviyordur, bilmiyorum. Sosyopsikolojik tespit gibi çıkarırlarımı şiirimsi olarak aşağıdaki şekilde yazıyorum. İçinden seçmelerimi izninizle paylaşmak istiyorum.

...

Acaba hangi memlekette?

İşler salla parti yapılır,

İlla bir faniye tapılır ,

Ahali evhama kapılır ,

Acaba hangi memlekette?

Gün gelir "kadrolar" saçılır,

Kapanın talihi açılır,

Yoksa yolluk, işten kaçılır,

Acaba hangi memlekette?

Duygu körelmiş, neş'e kaçmış,

Karınlar tok, gönüller açmış,

Bedenler cansız, Ruhlar uçmuş,

Acaba hangi memlekete?

Kitap, kitaplık duvarda süs,

İlimle bilim barışmaz, küs,

Beyin ideolojiye üs,

Acaba hangı..

İnsaflı insafsıza kalmış

Doğru gideni yolda kalmış

Kurnazlık epeyce yol almış.

Acaba hangi memlekette?

Topuzu kaçırılmış kantar,

Beteri beteriyle tartar ,

Tuhaflık her geçen gün artar,

Acaba hangi memlekette?

İşten anlamaz iş buyurur,

Kendi yapmış gibi duyurur,

Akılları baştan sıyırır,

Acaba hangı..

Gözü doymadı mala ,nülke,

Ne kural tanır ne de ilke,

Umurunda mı batsa ülke !

Acaba hangi memlekette ?

..

Bülteniniz için tekrar teşekkür ederim. ❤🇹🇷

Herkese selam ve hürmetle.

Expand full comment

Biraz olsun gündemden uzaklaşabildiğim bir okuma oldu.

Teşekkürler Sayın Hocam.

Sağlıcakla kalın!

Expand full comment

Teşekkürler

Expand full comment

Bu sefer zamanında okuyabilme şansına erişmenin verdiği buruk bir mutlulukla (gündem dolayısıyla), okuduğum bültende büyük fedakarlık ve özverisi olan Serdar beye tekrar teşekkürler. Bültenin giriş bölümü ile alakalı tevafuk ben de 2,5 gün Şangay da idim. Gözlemlerime göre Çin in turist istemediği. İngilizce hiç bir şey yok, havalimanında bile (genelde en iyi bilenlerin çalıştırıldığı yerdir) İngilizce anlaşabilmek zor. Google Maps çalışmıyor, bir şekilde VPN ile girseniz dahi adresler yanlış ve tutmuyor. Çin in kendi harita uygulamalarında bile İngilizce dil desteği yok. Velhasıl kelam Çince bilmiyorsanız veya anlaşabildiğiniz bir rehberiniz yoksa gerçekten zor bir şehir. Sözü çok uzattım elektrikli araç sayısı beni ziyadesiyle şaşırttı. Ve huawei nin aito ismiyle çıkardığı aracın sergilendiği mağazasında görme fırsatım oldu, müthişti. Asıl şaşırtan ise fiyatı, en yüksek paket 6 kişilik son derece lüks elektrikli cip modeli 1 milyon tl ye tekabül eden bir fiyata satılıyor. Evet bugüne kadar Çinliler çok büyük fedakarlık yaptılar milletçe ama sanırım bir sonraki kuşak meyvelerini toplayacak. Biz daha tarlayı bile aylık otlarından temizleyemedik ;(

Expand full comment

O değil de bu Clippy'i bir tek ben mi seviyordum yahu..

Expand full comment

Serdar bey merhaba, bu mevzuyu atlamış olabilir misiniz? Sizden daha fazla detay öğrenebilirim diye düşündüm ama dünya hallerinde göremeyince şaşırdım.

https://www.ntv.com.tr/galeri/dunya/abdnin-cernobili-ohioda-kimyasal-felaket,tvmJhfZmcEOfMvGq-mMI9g

Expand full comment

Yapay zeka destekli tarayıcıların sitelerin özetini çıkarma hizmeti TLDR çağında yeni bir sayfa açacağa benziyor.

Expand full comment