17 Comments

Haddini Aşan Yaşam Rehberi Podcast’lerinize yorum yazabilmeyi çok isterdim, belki de dinlediğim platformdan dolayı, Apple Podcasts, yazamıyorum. Abone olduğum en iyi seri diyebilirim. Bazen bölümleri tekrar tekrar dinliyorum, bazen geri dönüp şu konu nerede geçmişti diye eşeleniyorum. Tavsiye ettiğim kişilerle iyi ki paylaşmışsın diye Sizin adınıza övgüleri beğenileri ben alıyorum. Tavsiye ettiğim Türk kökenli Amerikalı Doktor arkadaşım Boston’da her sabah, işe giderken dinlediğini, benimle en iyi seri hakkında hemfikir olduğunu ta oralardan ifade ediyor. Elinize sağlık. Haddinizi aşmaya devam edin lütfen. Hürmetle.

Expand full comment

Çok teşekkür ederim. Ne güzel bunları duymak. Hepsi için epey emek veriyorum. Güzel şeylere vesile olduğunu öğrenmek yorgunluğunu unutturuyor, yenileri için kuvvet veriyor.

Expand full comment

Sizin paylaşımlarınızdan çevremizi de haberdar ediyoruz hocam. Hariri maşallah değinmediği konu yok gibi. Ondan yarının kısa tarihini Addy pross'tan yaşam nediri yolculuklarımda da David Eagleman'ın serisinden Beyin'i okuyorum. Arada chatgpt'ye soruyorum ama pek cimri bana şu konuda okuyabileceğim 300 sayfalık e-kitap yazıver diyorum yazamam ama genel bilgi verebilirim diyor 😃 Esas merakım sosyoloji ama zaten hadiseler önümüzde cereyan edip duruyor ve İnsanoğlu dersini alma niyetine pek girmiyor. Şu teknolojik gelişme konusunda en önemli ihtiyaç sosyopsiko fiziki enerji. İnsanoğlunun birbiriyle uğraşmayı bırakıp enerjisini geçmiş zararları onarmaya geleceğin en ekonomik ekolojik şehirlerini inşa etmeye harcaması gerekiyor ama nafile. 🙂 İşte böyle düşüncelerimi durdurmakta zorlanıyorum 🙂

Expand full comment

haberleri okumak iyi güzel de bazen insan kendine hakim olamayıp linkleri tıklıyor;

ve pazarımız mahvoluyor!

misal sabahtan beri 3D pcb hikayesine dalıp gittim.

tam 3d transistör hikayelerinden kendimi alıp geri geldim, bu defa safety truck hikayesi beni benden aldı.

adam olan kamyon şoförleri zaten sol sinyal çakıp arkadakine sollayabilirsin diyor ve bunun bir ileriki adımı koca bir ekran ve kamera sistemi değil, ucuz ve pratik olması babında öne bir lidar ve arkaya yeşil led. misal kamyonun arkasındaki yeşil ışığın yanması en az 50 m öteside yolun boş olduğu ve sollama yapılabileceğini göstermesi.

fikre sıcak bakanlar çok olursa, elimdeki ai projesini bırakacağım söz!

Expand full comment

Serdar abi selamlar,

Öncelikle ellerine sağlık. Uzun zamandır sessiz sessiz takip ediyorum ve yaptığın işe gerçekten saygı duymakla beraber "haftalık" çıkan bu seride emeklerin için bol bol teşekkür ediyorum.

Genelde senin sesin ile içerik dinlemeye alıştığım için bazen okumak benim için zor olabiliyor. Bunun için de Dünya halleri 170'in yapay zeka ile seslendirmesini yaptım. İlgili twik'i aşağıya bırakıyorum. Dilersen ilgili ses kaydını siteye embed de edebiliriz.

v1 versiyonu için senin repman formu, zihnimin kıvrımları ve son serin olan haddini aşan yaşam rehberindeki seslerini kullandım fakat bu ses tonu genel itibari ile yavaş ve didaktik. Bunun yerine eTohum veya konuk olduğunuz bi' kaç yerdeki daha "canlı" ses tonunu kullanırsak ortaya güzel bir içerik çıkabilir diye düşünüyorum.

Sevgilerle,

https://x.com/hasaneyldrm/status/1850686509860696477

Expand full comment

Merhaba,

Ürettiğiniz seslendirme hiç fena olmamış ancak yazılı (okunmak üzere) hazırlanan bir metnin sesli hali ne kadar faydalı olabilir bilemiyorum. Onun için dinleme odaklı bir yeniden yazma gerekir.

Belki pratik ve ekonomik olarak kullanabileceğim bu tip bir araç olursa elimde denemeler yaparım, içime sineni de hizmete sokarım. Sesli ve görüntülü bir formatı ben de çok istiyorum.

Selamlar, sevgiler.

Expand full comment

Okumanın keyfi çok daha iyi. Seslendirilmişini dinledim ama yazılısını tercih ederim.

Expand full comment

Selamlar tekrardan,

İstersen yapay zeka ile bu metinleri senin podcast diline de çevirebiliriz abi. Bunu ElevenLabs aracılığıyla çok cüzi bir miktarda biraz internette tarama yaparak hazırladım. Kendi sesini kullandığın "Profesyonel" modu da bulunuyor, çok daha iyidir diye düşünüyorum.

Bu hususta yardımcı olabileceğim bir konu varsa yardım etmekten memnuniyet duyarım.

Sevgilerle,

Expand full comment

Serdar Bey iyi akşamlar

Bülteninizi büyük bir merakla takip ediyorum.

ancak mizampaj ile ilgili 1-2 konuya dikkatinizi çekmek isterim.

Bültendeki konu ile ilgili resim bazen altta bazen üstte kalıyor, dolayısıyla takibi zorlaşıyor.

Ayrıca konudan konuya geçerken özellikle resim sonrası bir satır ara verseniz veya ince bir çizgi çekseniz mizampaj daha güzel olmaz mı?

kolaylıklar dilerim.

Expand full comment

Bültendeki görseller her zaman haberden sonra yer alıyor. Farklı bir şekilde denk geldiyseniz benim hatam olmalı. Bildirirseniz hemen düzeltirim.

Konudan konuya geçişler paragraflarla oluyor. Dolayısıyla her paragraf ayrı bir konu. İstisnası yok.

Bülten için kullandığım içerik yönetim sisteminin çok kısıtlı imkanları var. Belki ileride daha fazla işlev sunarsa ben de denemeler yaparım. Yoksa mizampaj benim de takıntılı olduğum konulalrdan biri.

İlginiz ve katkınız için çok teşekkürler.

Expand full comment

Amirim yine bir dünya buluşlar ve başarıların listelendiği biülteni okudum gerçekten güzel.

Ben Mutluluğun başarıyı değil özgürlüğü kovalamak dolayısı ile kendinirahatça ifade edebilmek olduğunu düşünsemde toplumun büyük bölümü öyle düşünmüyor.

Kitap okumakla ilgili söyleşinizi dinledim tabi doğru tespitler fakat eksik bulduğum bir konu; okuma sayımız az olduğu kadar .okuduğunu anlamayan bir toplum olduğumuz meselesiydi. Bunu da belirtmek gerektiğni düşünüyorum.

Okuduğunu anlamayan toplum olduğuuz kadar dinlemesini de bilmiyoruz. başkasını dinlemekten bahsetmiyorum. Bültende bahsedilen konudan hareketle ,Özel tasarımlı kulaklık ve hoparlörleriyle tanınan Libratone, sporculara özel yeni bir modeli satışa sundu. “UP” kodlu kulaklık emsallerinin aksine kulağın içine değil kepçesine yerleşiyor." haberi ,özellikle gençleri yollarda serum takılmış hastalar gibi yollarda kulaklıklara bağlanmış müzik dinliyor görmek beni üzüyor. Çünkü Müzik kulaklıktan dinlenmez.

Doğa bize iki kulak vermiş. Bu sayede sesin nerene ne taraftan geldiğini anlarız. Keman ne tarafta davul ne tarafta anlarız. Kulaklıkta bu mümkün değil.

Gürültü o kadar fazla bir ülkede yaşıyoruzki bunun farkında bile değiliz.

Müzik Kolonlardan hoparlörden dinlenir Çıkan sesleri her iki kulağımızla duyarsak ancak keyif alırız. Bunu bile sorgulamayan insanlar olarak mal gibi yaşayıp ölüyoruz.. Çünkü havalı kulklıklar çok havalı..

Her işimiz ne yazık kı böyle..

Bu yazılar sayesinde bunları bir defa daha farkedip kendimizi gözden geçirmek dileği ile..

Expand full comment

Emeginize saglik 👌🏻

Expand full comment

Sollama öncesi kontrol için mini bir kameralı drone yapılabilir sanki. Bir miktar havalanıp görüntü vererek sonra kalktığı yere otomatik iner. Kamyona kocaman ekran yerleştirmek gerekmez :)

Expand full comment

abi aşağıdaki blog yazısının linki yanlış olmuş. "Blogumdaysa her fırsatta şikayet ettiğimiz fakat hep biraz daha fazla sürsün istediğimiz hayatımıza yönelik güzel bir yazı sizi bekliyor."

Expand full comment

Haklısınız, düzelttim. Uyarı için çok teşekkürler.

Expand full comment

Sullivan hakkındaki yorumunuza şaşırdım açıkçası. Bir demokratik devletin AI konusunu nasıl kullanacağı ile bir diktatörlüğün nasıl kullanacağı çok farklıdır. Demokrasilerde devlet etik değerler konusunu geniç çapta paylaşarak düzenleme yaratıyor, otokratlar ise Yapay Zekayı kendi kontrolleri için bir araç olarak görüyor, hiçbir etik değeri umursamıyor.

Sizin gibi birisinin Yapay Zekanın nasıl kullanılacağını ve demokrasilerle otokratlar arasındaki farkı görmemesi beni şaşırttı açıkçası. Bu deyimi iki otokratı karşılamak için kullansanız çok daha anlamlı bulurdum, ama demokrasilerle diktatörleri aynı pencereden görmeniz beni üzdü.

Expand full comment

Sizinle farklı düşünmüyorum fakat ABD'yi demokratik cepheye koyma önkabulünüz çok iyi niyetli olmuş.

ABD'nin Hollanda hükümetine baskı yapıp ASML üstünden Çin'e teknoloji ihracatını kısıtlaması ile İngiliz sömürgecilerin Sanayi Devrimi döneminde yerli tekstil sektörünü desteklemek için Hint kumaşlarına vergi koyması, sonra taşeronlarıyla Hindistan'daki dokumacıların -gerçek anlamda- ellerini kestirmesi çok farklı şeyler değil.

Ya da tam tersinden bakalım; ABD yönetimi İsrail, Mısır ve Suudi Arabistan'a demokratik oldukları için mi bunca ekonomik, teknolojik destek ve yatırım yapıyor? Türkiye demokratik olmadığı gerekçesiyle mi Senato'dan veto üstüne veto yiyor?

Çin ve şurekasını otokrasi olarak görünce (ki öyle) rakiplerini demokratik gibi algılıyoruz. Bu bir yanılgı.

Expand full comment