22 Comments

İnsanları robotlaştırıp , robotları insanlaştırma çabası nedense ürkütüyor beni.

Bu arada emeğinize sağlık, yazı için çok teşekkürler.

Expand full comment

Yine harika yazı olmuş. Elinize sağlık

Expand full comment

"Güç İstenci" yanlış hatırlamıyorsam atomaltı parçacıkları bir araya getiren nedeni fizikçiler "istenç" mefhumuna bağlamışlardı. İstenç arzu, iştiyak, murat. Hepsi aşk'a çıkıyor gibi.

....

Facebook'ta böyle paylaşım yapmıştım:

"Niyet/Beyin Okuma"

Nöroteknolojik gelişmeler beyin dalgalarını çözümleyip "düşünceleri okuyan cihazları" bugünün internet ağı gibi normalleştirdiğinde bugün temellerini ChatGPT'nin attığı yapayzeka unsurları İnsanoğlunun mahremine gizemli kalkan oluşturacak.

Kimse bu ara unsurlar olmadan birniriyle iletişime geçemeyecek. Bugünün teknolojisiyle hayat sürdürmeye devam eden ülkeler,şehirler, kasabalar, siteler.. Afrika kabilelerini andıracak.

....

Bu gidişle yapay zeka insanoğlunda "giz" diye bir şey bırakmayacak.

....

Sabah akşam yapay zeka ile yatıp kalkar olduk. Anlaşılan bu "kabullenme" aşamasını ilk atlatanlar "yapay zeka okyanusu" karaları basmadan Nuhun gemisini inşa edip yeni kıtalara yelken açacak. Ne diyelim "Gazamız mübarek olsun!"

....

Kıtaların oradan oraya taşınması için gereken zaman 100 milyon yıldan daha fazla gibi geliyor bana hocam.

....

Camera Shy'nin derdini anlamakta zorlandım.

....

Bülteniniz ve yorumlarımızı okuyup kahrımızı çektiğiniz için çok teşekkür ederim. Memlekette böyle konuları konuşurken: "Adamlar yapmış!"tan öteye götürebileceğimiz ortamlar yok maalesef.

Hayat kavuşum ve ayrılışlar bütünüdür. En sonunda ayrılış kaçınılmazdır. Güzel ayrılış güzeldir. Ne zaman nasıl geleceğini bilmedimiz ölüm gelmeden; her ortamdan, her kişiden, her andan bir dahaki kavuşuma kadar güzel ayrılışlar dileğiyle. 👋❤🇹🇷

Expand full comment

harika

Expand full comment

Pazar kahvaltımın vazgeçilmezi oldunuz artık Serdar Amirim. Şimdiye kadar hiçbir sayısını kaçırmadım. Sayenizde o kadar hayrete düştüğüm şeyler okuyorum ki artık günlük yaşantımda hayal gücümün eskiye göre çok daha geniş olduğunu fark ettim. Şahsım adına sizlere teşekkürü borç bilirim. Bu bülten umarım hep devam eder. Eminim bana olduğu gibi birçok kişiye de ilham oluyordur. Teşekkür ederim amirim, esenlikle kalın.

Expand full comment

Teşekkürler amirim. Microsoft copilot da haftanın önemli gelişmelerinden, ofis çalışanlarının hayatını etkileyecek bir yapay zeka gibi.

Expand full comment

O konuya eski sayılarda değindiğim için tekrar etmek istemedim.

Expand full comment

Bir yanıyla korkutucu ancak heyecan verici bir gelecek bizi bekliyor, nasıl şekileneceğine ise büyük insanlık ailesi karar verecek son tahlilde.Emeklerinize sağlık, bizleri gidişattan mahrum bırakmıyorsunuz.

Expand full comment

"Beşir ve Nezir/Ümit ve Endişe" hayatın parçası. "Şimşeklerin ışığında karanlıkta yol almak" gibi.

Expand full comment

Serdar amirim çok teşekkürler, chat gpt’nin inanılmaz bir hızla ilerlediğini düşünüyorum. Sanırım yaşlılığımda baya bir meziyetlerini görmüş olurum, özellikle İngiltere de kurulan yalnızlık bakanlığının işini baya kolaylaştıracak gibi ;)

Expand full comment

Ben de öyle düşünüyorum. Yapay zeka destekli sohbet botlarının en çok "terapi" alanında kullanılacağı söyleniyor. Birçok kişinin onlar ı"insan terapiste" tercih edecek olması ayrıca düşünülesi bir ayrıntıya dönüşecektir şüphesiz.

Expand full comment

Sonuçta sırlarınızın bir kaç bilgisayar korsanı dışında bilinmeyeceğine emin olabilirsiniz 😬 Terapilerinizde robotlarımızı tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz ;) vardiya mesai vs mevhumu da yok, gece 3’te bile rahatlıkla dert dinleyebilir çözüm önerilerinde bulunabilir. Tarih derslerini vs vermeye de başlarlar. Öğretmenlik de mazide yerini alabilir gelişmiş toplumlarda.

Expand full comment

Gerçekten bu kadar çaba ve emeği bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim şahsım adına. Muhteşem bir bilgi deryası sunuyorsunuz her hafta sonu. Sayenizde ben ve biz neredeyiz sorularını sorabiliyoruz

Expand full comment

İnsan fıtratının dışına çıkmanın ilerleme sanmak hatasını ne zaman bırakıcaz insanlık olarak! (Fare deneyi)

Expand full comment

İnsan hücresinin "fıtratında" tümöre dönüşmek var. Yani yeterli süre yaşayabilseydik doğası (yazılımı) gereği her hücremizde bunu yaşayacaktık. Malum bazen bu senaryo çok daha erken hayata geçiyor ve kanser dediğimiz vaka gerçekleşiyor. Fakat biz fıtratın dışına çıkmayı ilerleme saydığımız için onlarla mücadele ediyor, yeniyor ve ilerliyoruz. Hatta bu fıtratı engellemek için çözümler arayışına giriyoruz.

Benzer mantığı diğer bütün hastalıklar, tüp bebekler, estetik operasyonlar, doğuştan engellilere yönelik protezler için de uygulayabililrsiniz.

Bilim insanın tanrıya ve sunduklarına meydan okuma çabasıdır. Yoksa doğada yok olup gidecek ilk canlı türüydü. Geceyi gündüz yapar, gündüzü gece. Yazı kışa çevirir, kışı yaza. Hastayı iyi eder, iyiyi hasta.

Bu gerçeğe en yüksek perdeden itiraz edenler dahi muhtaç kaldığı zaman koşa koşa (ve hiç vicdan azabı duymadan) bilimin ve teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanır. Hepsine de bir bahane bulur.

Expand full comment

"İstemem yan cebime koy" 🙂

Expand full comment

Yorumuz için teşekkür ederim aydınlatıcı tarafları var. Ancak bilimin tanımı konusunda sizden ayrılıyorum. Size teşekkür ederim yazılarınızı beğeniyorum. Takibe devam 👋🏻👋🏻

Expand full comment

insanın fıtratı dışına çıkmaktan kastınız nedir? otoimmun hastalıkların tedavisi, bilgisayar kullanımı saatte 10 km den fazla gitmek bunlar fıtrat kapsamında mı?

Expand full comment

Her hafta oldugu gibi gayet ilginc ve guzel gelismeler. Keyifle okudugum baska bir yazi olmus.

Kucuk bir not: Amazon’un uydu alicisi 18 cm yerine cm^2 yuzey alani olacak sanirim.

Expand full comment

Beyin dalgaları üzerinden geliştirilen yapay zeka, düşüncelerin mahremiyetine her daim aşık insanlığın, bir başka kendi ayağına sıkışı sanırım.

Expand full comment

th 17 uzun zamandır bilinen bir hücre etkisi sadece bildiğimiz romatizma üstüne de değil

Expand full comment

Teşekkürler Serdar bey, harika yazılarınız için teşekkürler, emeğinize sağlık...

Expand full comment